Gevlochten sjaal haken voor dames

Op Pinterest kwam ik al een tijdje een sjaal tegen die ik heel erg mooi vond, maar er was nergens een patroon van te vinden. Dus met de inspiratie van deze afbeelding heb ik er zelf een patroon van gemaakt. Ik hoop dat jullie het ook leuk vinden! De gevlochten sjaal haken voor dames doe je als volgt…

Ga je dit haakrecept gebruiken? Ik ben altijd erg benieuwd wat ervan is geworden! Dus twijfel niet en deel je foto van je haakcreatie met mij via haakrecepten@gmail.com Je leuke haakcreatie verschijnt dan ook op deze pagina :)

Gevlochten sjaal haken voor dames

Het fijne aan deze sjaal is dat het niet lang duurt om het in elkaar te zetten. Ideaal als je weinig tijd hebt, maar toch graag iets leuks wilt gaan haken! Wat je allemaal nodigt bent:

 • 100 gram wol voor een haaknaald van 4 – 5 mm
 • Haaknaald 6,0 mm
 • Borduurnaald
 • Schaar
 • 1 knoop

Heb je geen wol van 4 – 5 mm in huis? Dan kun je ook altijd voor 2 – 3 mm gaan en met dubbele garen gaan haken.

De vlakjes

Laat ik ze de vlakjes noemen. Er moeten 2 vlakjes gemaakt worden. Deze vlakjes verbinden de vlechten met elkaar.

Start met 

 • Het haken van 11 lossen

Toer 1 

 • Haak 1 losse
 • Haak in de tweede steek vanaf de haaknaald 1 half stokje. Haak vervolgens in elke steek tot aan het einde van de toer een half stokje (10 steken)
 • Keren

Toer 2 t/m 13

 • Herhaal toer 1
 • Afwerken

Haak in totaal dus twee vlakjes. Als je klaar bent dan gaan we door met de vlechten!

De vlechten

De vlechten zijn eenvoudig om te maken. Pak één vlakje erbij en kies een kant waar je de vlechten aan wilt maken. We hebben in totaal tien steken in deze vlakjes, dus we maken daarbij ook tien vlechten.

Begin bij de eerste steek. Haak het draad hier aan vast. Haak vervolgens 70 lossen. Doe dit lekker los en dus niet stijf. Haak je wat stijver dan kun je meerdere lossen haken. Ook als je de sjaal langer of korter wilt hebben kun je zelf het aantal lossen ook nog bepalen. Haak vervolgens in de volgende 9 steken zo’n zelfde vlecht.

Bevestig daarna de tien vlechten in het andere vlakje. Ook hier kun je elke vlecht in de 10 steken bevestigen. Werk vervolgens de draden af.

De knoop

De knoop kun je aan het einde bevestigen. Doe de vlakjes over elkaar heen en naai de knoop erop. Dit is ook gelijk het draad waarbij je de vlakjes aan elkaar naait. Bij mij is alleen de knoop de bevestiging van de vlakjes. Mocht je de vlakjes helemaal vast aan elkaar willen hebben dan kun je uiteraard de vlakjes in hun geheel aan elkaar naaien.

Werk de draad af en je hebt een leuke sjaal!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.