Hoe maak je kwastjes?

Vind je het leuk om ook kwastjes toe te voegen? Zelf vind ik het erg speels en een leuke toevoeging aan een sjaal! Maar hoe doe je dit? Wanneer dit een wens voor je is moet je eerst gaan nadenken hoe lang je de kwastjes ongeveer wilt hebben. Je kunt er ook voor kiezen om langer te beginnen waarbij je later een stukje van je kwastjes af knipt. Op deze manier zijn ze nooit te kort en kun je achteraf de lengte ook nog bepalen.

Je kunt het draad om een voorwerp wikkelen wanneer je geen meetlint hebt, bijvoorbeeld om je mobiele telefoon of een stuk karton. Je zou ook kunnen kiezen om 1 draad af te knippen en het volgende draad ernaast te leggen en het bij dezelfde lengte af te knippen etcetera. Wat voor jou het prettigst werkt!

Kies vervolgens een punt waar je het kwastje wilt toevoegen. Dit kun je vaak in de steek zelf doen. Heb je bijvoorbeeld een patroon met 10 steken? Dan kun je ervoor kiezen om 10 kwastjes te maken.

Vouw het draad dubbel zodat de eindpunten naast elkaar liggen. Je hebt nu aan de bovenkant een ronding, ofwel een lus. Vervolgens haal je het oog van de lus door het gat in je sjaal en haal je de uiteinden van de draden door de lus heen. Trek dan beide draden tegelijk aan, zodat de één niet langer wordt dan de ander. Mocht dit wel het geval zijn dan kun je achteraf altijd een stukje afknippen. Doe dit wel als je alle kwastjes eraan hebt geknoopt, dan heb je achteraf niet dat je er nog meer van af moet knippen ;-)

Herhaal dit bij alle steken waar jij een kwastje aan wilt maken en je bent klaar!