Hoe maak je een pompon?

Je hebt een pompon nodig voor één van je haakwerkjes. Of je bent met iets anders bezig en wilt daarvoor graag een pompon gebruiken. Maar hoe maak je een pompon? Ik heb gekozen voor ietwat een minder nette pompon voor een meer speels effect! Lees verder hoe je het maakt, het is erg leuk en simpel!

Stap 1: knippen van een kartonnen cirkel

Pak een schaar en een stuk karton. Hoe dik het karton is maakt niet uit, wat jij het lekkerste vindt knippen! Zonder het te tekenen ben ik gewoon raakweg gaan knippen in een cirkel. Toen ik klaar was heb ik een plek gekozen in de cirkel en de cirkel doorgeknipt. Vervolgens heb ik een mini cirkel in de cirkel geknipt. Ook dit is willekeurig gegaan. Op deze manier creëer je een speels effect voor je pompon! Zorg er wel voor dat de tweede cirkel hetzelfde eruit komt te zien. Dit kun je doen door de cirkel op een stuk karton te leggen en erbij langs te knippen.

Wil je graag een nette pompon waarbij alle draden even groot zijn? Teken het dan eerst uit met behulp van een glas bijvoorbeeld en knip dan netjes langs de randen.

Stap 2: draden om de cirkel wikkelen

Als je klaar bent met knippen leg je de 2 kartonnen cirkels op elkaar, zodat het net lijkt of het maar 1 cirkel is. Vervolgens pak je de wol en ga je aan de slag door de draden om de cirkels heen te wikkelen. Dit kun je zo lang doen als je wilt. Hoe langer je doorgaat, des te groter en voller je pompon wordt. Houd wel een opening over zodat je er straks langs kunt knippen.

Zelf heb ik gekozen voor 1 kleur, maar dit kunnen uiteraard ook meer kleuren zijn voor een nog speelser effect!

Stap 3: knippen van je pompon + vastmaken

Je bent nu helemaal klaar met het wikkelen en tevreden met de dikte, mooi! Laten we verder gaan. Pak wederom de schaar! Knip nu tussen de 2 kartonnen cirkels de draden voorzichtig los. Zorg ervoor dat de cirkels op elkaar blijven, zodat niet alle draden eruit vallen. Knip helemaal rond!

Wanneer je klaar bent met knippen pak je een draad. Dit wikkel je tussen de cirkels, waarop je daarna een knoopje legt. Dit knoopje kun je vaker leggen voor extra stevigheid. Ben je klaar, dan kun je de pompon tussen de kartonnen cirkels weghalen.

Wil je de pompon voor een leuk haakwerkje gebruiken?

Eigenlijk op zoek naar een pompon en weet je nog niet wat je wilt gaan maken? Bekijk anders eens dit haakrecept en ga direct aan de slag!

Een gedachte over

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.