Sjaal haken met hekpatroon en kwastjes?

Yes! Tijd om een toffe sjaal te gaan haken! En dit keer a.d.h.v. een mooi hekpatroon. Een voordeel van een sjaal haken met hekpatroon en kwastjes is dat het erg snel gaat. Handig voor een last minute kado! Of natuurlijk als het spontaan begint te vriezen in ons kikkerlandje…

Ga je dit haakrecept gebruiken? Ik ben altijd erg benieuwd wat ervan is geworden! Dus twijfel niet en deel je foto van je haakcreatie met mij via haakrecepten@gmail.com Je leuke haakcreatie verschijnt dan ook op deze pagina :)

Een sjaal haken met hekpatroon en kwastjes

Voor het haken van deze sjaal heb ik de kleuren beige en oud roze gebruikt. Beide bollen wol heb ik bij de HEMA gekocht. Ik heb gehaakt met een haaknaald van 8mm, waarbij de bollen wol 8 mm zijn.

Zelf heb ik de sjaal een willekeurige lengte gegeven. Je kunt dus zelf bepalen hoe lang en/of hoe breed je de sjaal wilt hebben!

Laten we beginnen met de beige wol (of de kleur die jijzelf gekozen hebt)

Start met

Het haken van een aantal lossen, wat jij maar wilt! Zolang deze maar deelbaar zijn door 2 + 4. Zelf heb ik gekozen voor 16 lossen + 4 = 20 lossen.

Eerste toer

 • 1 stokje in de 6e losse vanaf de haaknaald
 • Dan sla je 1 losse over en haak je in de volgende losse 1 stokje
 • Herhaal stap 2 tot aan het einde van de toer
 • En keren maar!

Tweede toer

 • Begin met 4 lossen
 • Vervolgens maak je een stokje in het stokje van de vorige toer
 • Ga weer verder met 1 losse, sla 1 losse over en haak 1 stokje in het stokje van de vorige toer
 • Herhaal tot het einde
 • En keren maar!

Herhalen & Afwerken

Tijd om te herhalen! Herhaal de tweede toer tot je de sjaal lang genoeg vindt. Zo zul je zien dat je steeds sneller gaat haken. Zelf was ik binnen 2-3 uren ongeveer klaar. Wanneer je klaar bent, kun je de sjaal gaan afwerken.

Toevoegen van een roze rand?

Zelf heb ik een roze rand toegevoegd aan de sjaal voor een leuk kleuren effect! Je mag natuurlijk ook een andere kleur kiezen. Kies 1 van de hoeken als startpunt, het maakt niet uit welke hoek.

 • Begin met 4 lossen
 • Haak vervolgens 1 stokje in het stokje van de vorige toer
 • Haak 1 losse, sla 1 losse over en haak 1 stokje in het stokje van de vorige toer
 • Ga zo door tot je weer bij je beginpunt bent
 • Haak je werk af!

Tijd voor de kwastjes…

Vind je het leuk om ook kwastjes toe te voegen? Zelf vind ik het erg speels en een leuke toevoeging aan een sjaal! Maar hoe doe je dit? Wanneer dit een wens voor je is moet je eerst gaan nadenken hoe lang je de kwastjes ongeveer wilt hebben. Ik heb een lengte aangehouden van ongeveer 10 cm. Pak een hard voorwerp waar je, je draad omheen kunt wikkelen. Zelf heb ik, ja echt waar, mijn mobiele telefoon gebruikt. Je wikkelt het draad 10 keer om de telefoon heen. Zorg er wel voor dat de draden naast elkaar liggen, anders krijg je verschillende lengtes. Als je dit hebt gedaan, knip je het aan de boven- of onderkant door. Op deze manier heb je 10 draden van ongeveer 20 cm lengte. Voor elk kwastje gebruik je 5 stuks.

Kies vervolgens een punt waar je het kwastje wilt toevoegen, zelf heb ik gekozen voor de ruimte tussen de stokjes in. Leg de 5 draden recht naast elkaar en doe net of je een lus wilt maken zoals je bij het veter strikken doet. Vervolgens haal je het oog van de lus door het gat in je sjaal en haal je de uiteinden van de draden door de lus heen. Trek dan alle draden tegelijk aan, zodat de één niet langer wordt dan de ander.

Gelukt? Yes!! Ga nu door tot je aan beide kanten van de sjaal het aantal kwasten hebt zoals je in je hoofd hebt en ren daarna direct naar de spiegel om te kijken hoe je fantastische, nieuwe, maar vooral zelfgemaakte sjaal je staat! Ik ben ervan overtuigd dat je hem nooit meer af wilt doen ;-)

3 gedachtes over “Sjaal haken met hekpatroon en kwastjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.