Armband haken met knopen

Een leuke armband haken met knopen, dat kan! Ik heb het met wol gedaan, maar met touw is het ook erg leuk om te maken. Touw kun je ook gewoon in de supermarkt kopen en eigenlijk wel in bijna elke winkel die je kunt verzinnen. Daarnaast kun je een leuke selectie van knopen maken welke past bij je wol of touw. Zelf heb ik een bak vol met knopen van mijn oma gepakt en daar een leuke selectie uit gemaakt. Je kunt wel zeggen dat het een armband is met verhalen van knopen… wie weet waar ze ooit voor zijn gebruikt!

Ga je dit haakrecept gebruiken? Ik ben altijd erg benieuwd wat ervan is geworden! Dus twijfel niet en deel je foto van je haakcreatie met mij via haakrecepten@gmail.com Je leuke haakcreatie verschijnt dan ook op deze pagina :)

De armband haken met knopen

Als je ervoor kiest om met wol te haken; ik heb wol gekozen van 5mm dikte en een haaknaald van 4mm gebruikt. Garen van 4mm lenen zich hier ook goed voor. Uiteraard ligt het ook aan de grootte van de knopen welke je gaat gebruiken en hoe breed je de armband graag wilt hebben.

De armband

Start met

Het opmeten van je pols of van de pols van degene voor wie je het gaat maken ;-) Op basis hiervan bepaal je het aantal lossen wat je haakt. tel hier altijd 2 lossen bij op, dit is namelijk je eerste stokje.

Toer 1

  • Haak in de derde steek vanaf de haaknaald het eerste stokje
  • Haak in elke steek een stokje tot aan het einde van de toer
  • Het is altijd goed om tussendoor te passen of de armband goed past. Als je wat stijver haakt, kan het zijn dat de armband wellicht wat te klein is geworden. Op deze manier kun je altijd nog terug om het losser te maken of in het begin meer lossen erbij te haken
  • Hecht je werk niet direct af maar haak nog een aantal lossen. Hiermee maak je de sluiting van je armband. Het aantal lossen hangt af van de grootte van de knoop waar je het aan wilt laten aansluiten
  • De laatste losse haak je aan de onderkant van het laatste stokje die je hebt gehaakt
  • Keer je werk en haak bij elke losse nog een vaste. Dit zorgt ervoor dat de sluiting wat steviger wordt
  • Afwerken

De knopen bevestigen

En? Zit je armband goed? Mooi! Dan is het nu tijd om de knopen erbij te pakken. Heb je al bedacht hoe je de knopen op je armband wilt hebben qua volgorde? Wanneer je dat bedacht hebt kun je starten. Pak een naald welke goed door elke knoop past, dan hoef je de draad maar 1 keer door het oog van de naald te halen. Ook moet je rekening houden dat het draad lang moet zijn, je gebruikt het immers voor elke knoop welke je op de armband gaat bevestigen.

Ben je er klaar voor? Dan is het nu tijd om je knopen op de armband te naaien! Doe dit knoop voor knoop. Wat ook een leuk effect geeft is als je de knopen wat over elkaar heen legt in plaats van netjes naast elkaar. Maar dat is natuurlijk je eigen keuze, wat jij maar mooi vindt! ;-)

Als dat is gelukt, is het tijd om de armband te gaan dragen en iedereen jaloers te maken met jou eigen gehaakte, maar vooral unieke armband!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.